Вибір замку для міжкімнатних та вхідних дверей

Кожні сучасні двері укомплектовані замком. Але типи замків бувають різні, і потрібно правильно визначитися з роллю замка у кожному приміщенні.

Замки повинні бути надійні, просто в користуванні та обслуговуванні. Якщо користуватися замками та їх комплектуючими, не рекомендованими продавцями дверей, можна зіткнутися з такими явищами, як заїдання та заклинювання замків. Перше незручно і неприємно, а в другому випадку необхідний виклик фахівця, який або висвердлить замок або, за несприятливого збігу обставин, змушений буде зламати або дверне полотно або коробку.
Тому при виборі замку прислухайтеся до думки фахівців та вибирайте замки, які максимально відповідають вимогам до цього приміщення.

Замки для міжкімнатних дверей

Житлові будинки та квартири — замки без ключа
Найпростіший варіант: двері замикаються тільки на язичок і не замикаються за допомогою ключа. Відкривається натисканням на ручку дверей. Застосовується в основному у житлових приміщеннях у дверях у вітальні, зали, кухні тощо.

Житлові будинки та квартири — замки з ключем
У житлових приміщеннях (спальнях, дитячих) іноді виникає потреба у замиканні дверей. Для цього можна вибрати замок з французьким ключем. Ключ в 1 екземплярі входить до комплекту замка і під час експлуатації дверей вставлений у замок із необхідної для замикання сторони.

Санітарні приміщення
Для санітарних приміщень передбачено сантехнічні замки. Для них існують відповідні дверні ручки з «баранчиком», що замикають приміщення зсередини. Всі ці ручки обладнані можливістю відкрити її зовні приміщення за допомогою викрутки на той випадок, коли в сантехнічному приміщенні хтось закрився і не може вийти самостійно (дитина, людина похилого віку). Існують дверні ручки для таких приміщень з розміром квадрата баранчика 4х4 мм та 6х6 мм. При покупці дверей просіть продавця, щоб розмір квадрата коміра та отвори в замку під нього були одного розміру.

Суспільні будівлі — стандартні замки
У громадських будівлях для санітарних приміщень часто застосовують замки з вкладишем «галка». Зсередини приміщення закривається баранчиком, а зовні за допомогою англійського ключа. Таким чином, сторонній не може потрапити до приміщення за допомогою викрутки та існує можливість закрити приміщення для відвідувачів на період збирання, аварії тощо.

Суспільні будівлі — індивідуальні замки
У громадських приміщеннях (кабінети, серверні, щитові тощо) та деяких побутових приміщеннях у будинках (комори, котельні) необхідно забезпечити надійне закривання дверей. Для цього застосовують індивідуальні замки (їх ще називають «патент»), до яких необхідно додатково придбати вкладиш (серцевину) необхідної для цього приміщення складності.

Всі вищевказані типи замків (сантехнічний, індивідуальний та французький) мають однакові посадкові та міжцентрові відстані. Тому в будь-яких дверях можна самостійно провести зміну типу замка.

Замки для вхідних дверей у будинки та квартири

Вхідні двері оснащуються більш складними замками та їх, як правило, два.

Верхній замок є допоміжним та замикається за допомогою циліндра. На циліндр з обох боків полотна встановлюються щитки, що служать декоративну та протизламну функції.

Нижній замок поєднує в собі механізм натискної ручки та запірних механізмів. Цей замок дуже часто виконується у вигляді планки, яка врізана вздовж усього торця полотна і поворотом ключа наводяться в дію ригельні засуви в трьох точках полотна (зверху, знизу та по центру). Для такого замку зазвичай застосовують вкладку типу «галка» з баранчиком усередині приміщення.

Вкладиші до вхідних дверей покупці підбирають, виходячи з міркувань вартості та надійності, оскільки розкид цін на цю категорію товарів дуже великий. Колір вкладишів до міжкімнатних та вхідних дверей можна підібрати відповідно до дверної ручки (золото, хром, блискучий або матовий).

Правильно підібраний замок у приміщення буде створювати максимум комфорту під час її експлуатації.