Маскування помилок при підготовці дверного отвору

Уважно прочитавши інструкцію, Ви вирішили самостійно встановити двері у підготовлений отвір. Виконавши всі технологічні переходи, Ви дійшли до останньої операції та зрозуміли, що Вам не подобається те, що вийшло.

Чому це могло статися?

  • Стіна в площині отвору має відхилення від вертикалі в одному або двох («пропелер») напрямках
  • Рівень підлоги в зоні дверного отвору не зовсім горизонтальний
  • Стіни в поверхнях, що примикають до отвору, мають хвилястість (неплощинність)

Це найбільш поширені причини, що ускладнюють монтаж дверей. Але кожен об’єкт може принести своєму господареві абсолютно нові та оригінальні труднощі. Як можна виправити похибки підготовки отвору чи помилки монтажу?

Відхилення стіни від вертикалі

Якщо існують такі відхилення, то для себе ви повинні вирішити: ставити двері за рівнем або площиною стіни. Якщо Ви оберете перший варіант, то будьте готові до того, що між площиною стіни та наличником дверної коробки з’явиться щілина, яку згодом потрібно буде замаскувати акрилом або силіконом. При цьому двері працюватимуть коректно. Вибравши другий варіант, Ви досягнете максимального прилягання лиштв до поверхні стіни, але при цьому, на підставі сили тяжіння Землі, двері мимовільно відчинятимуться (зачинятимуться), якщо їх не фіксувати на замок. Але цієї незручності теж можна уникнути, застосувавши пересувні упори дверей у вигляді м’яких іграшок (посилання на дверні упори сайту декорів).

Якщо ж дверний отвір вийшов у формі «пропелера», то Вам доведеться вибрати щось середнє між двома методами: і не за рівнем, і не за стіною.

Відхилення рівня підлоги всередині отвору

Якщо є подібні відхилення, Вам необхідно обов’язково досягти горизонтального розташування верхньої балки дверної коробки. При цьому з’ясується, що одна стійка коробки висить у повітрі. Ось під неї і треба зробити підкладку, замаскувавши її згодом акрилом чи силіконом. Може виникнути ситуація, коли для досягнення горизонтальності балки коробки немає можливості підняти відповідну стійку коробки. Тоді необхідно підрізати другу стійку коробки.

Що при цьому буде із дверним полотном? Так як фабричний зазор між полотном і підлогою при правильному монтажі становить 8 мм, Ви можете здійснити підрізування стійки коробки на величину до 8 мм. Якщо цього недостатньо, то разом із підрізуванням стійки коробки необхідно буде підрізати і дверне полотно знизу на відповідну кількість міліметрів.

Довідка. Конструкцією полотна передбачено його вкорочування висотою до 40 мм. Дверні коробки висотою можна підрізати в будь-який розмір.

Відхилення стіни від площини

У цьому випадку при монтажі дверної коробки у Вас з’являться місця нещільного прилягання лиштви до поверхні стінки. Виправити цей дефект можна, лише маскуючи ці щілини за допомогою акрилу та силікону. Найголовніше, що потрібно пам’ятати при підготовці дверних прорізів до монтажу дверей: двері стіни не вирівнюють.

Користуючись вказаними методами, Ви, можливо, не зможете повністю усунути дефекти підготовки дверних отворів, але Ви зможете максимально замаскувати їх похибки та уникнути їх повної перепідготовки. Пам’ятайте, що Ви можете нескінченну кількість разів демонтувати дверну коробку і по-новому монтувати без остраху завдати шкоди виробу.

Читайте також: Як запобігти або мінімізувати наслідки помилок на всіх етапах підготовки отворів, монтажу та експлуатації дверей?